fbpx

Ik omschrijf presence vaak als volgt: je zit in een stadsschouwburg. De gehele dag hoor je verschillende sprekers, eigenlijk ben je helemaal plat gekletst. Dan ineens, stapt er een spreker op het podium. Met een zelfverzekerde blik kijkt de persoon rond, rust, autoriteit en een glimlach. Eigenlijk weet je als luisteraar al: dit wordt een goed verhaal! Zonder nog dat er iets is gezegd. De spreker straalt het uit tot in zijn tenen. En uiteindelijk blijkt het ook zo te zijn: het was een goed verhaal. Ken je zo’n situatie dat je van tevoren deze presence al voelt? 

Bijna iedereen herkend een dergelijke situatie wel. En misschien herken je het wel ook bij jezelf. You own the place. Maar wellicht ken je het ook wel dat je precies hetzelfde verhaal vertelt als de vorige keer, maar dat je juist nèt niet in zo’n flow zit. Door jaren mensen gecoacht en getraind te hebben op dit thema, neem ik je mee in de 4 punten waar je aan kunt werken om presence uit te lokken…    

Met stip op 1: Sta boven de inhoud!

Deze fout wordt vaak nog gemaakt: ‘ik improviseer wel even, want als ik me te veel vast leg, word het niet authentiek’. Ken je inhoud door en door en niet alleen je presentatie, maar weet ook echt hoe mensen mogelijk erop kunnen reageren. Want juist onder spanning is improviseren moeilijker.

Ooit had ik een coaching met een balletdanser die ik voorbereidde op een media interview. Hij stelde mij dezelfde vraag: of het niet minder authentiek werd als je je zo goed voorbereidde. Ik stelde hem daarna direct de vraag of zijn pirouetten minder authentiek werden als hij vaak oefende. Hij glimlachte en wist het antwoord 🙂

2. Focus on the body

Onder spanning gaan we meer en meer in ons hoofd zitten. Soms zo erg dat we meer een soort ‘pratend hoofd’ worden on stage. En als iets onaantrekkelijk is en geen presence uitstraalt is dat het wel. Er zijn heel veel manieren om beter in lijf te zitten en te gronden. Ken jouw handleiding! Voor de één werkt sporten de ochtend ervoor goed, bij de ander ademhalings- of grondingsoefeningen.  En neem echt de tijd. Wij adviseren sprekers een uur of wel 2 uur van tevoren aanwezig te zijn als je gaat spreken. Zodat je goed kan aankomen en je oefeningen kan doen. Ook een leuke oefening is The Powerpose van Amy Cuddy, zie hier haar talk. 

3. You had me at Hello

Naast dat je bewust bent van je eigen lijf, wees bewust van je publiek.Wat ik vaak zie is dat mensen gehaast komen oplopen en uit ongemak direct starten. Geen contact maken met hun publiek, als helemaal niet met zichzelf en geen ruimte innemen. Als er een generale is, oefen je opkomst en hoor hoe je stem klinkt. En als er geen generale is, oefen dan thuis, waar je alsof doet en hardop spreekt. De mensen die niet bewust zijn van hun totale publiek kijken vaak in het luchtledige óf focussen op vertrouwde gezichten op rij 1 😉 Het is enorm krachtig om in rust op te komen en mensen even naar je te laten kijken. Hoe spannend het ook is, het straalt zelfvertrouwen uit. 

4. Visualiseer de uitkomst

Geloven dat je presence kunt uitstralen is het halve werk. Als je een overtuiging hebt dat je toch geen indruk maakt, maak je het jezelf een stuk lastiger. In mijn optiek kun je heel snel werken aan deze overtuigingen en het verbeteren van je skills door te visualiseren. Visualiseer hoe je erbij staat en hoe je je voelt, dat is echt halve werk. 

Have fun!